Hypoventilatie

Geplaatst op zaterdag, 27 april 2024 om 03:38:45

Minder ademen is beter voor je gezondheid. We ademen vaak te snel en te hoog wat kan leiden tot hyperventilatie. Daarom is het belangrijk dit te compenseren met hypoventilatie, wat betekent dat er per ademhaling minder lucht wordt in- en uitgeademd en dus minder lucht verplaatst wordt in de longblaasjes. Dit is het tegenovergestelde van hyperventilatie, waarbij je sneller gaat ademen en te veel koolzuur uitademt alsof je je enorm inspant. Dit komt bijvoorbeeld voor bij angst, paniek of stress.

Duur: 10 minuten

Doel: Ontspanning

Omschrijving:

Met deze ademtechniek train je om voor een korte periode van twee minuten zo min mogelijk zuurstof in te ademen en vervolgens één minuut normaal gaat ademen. Dit is een manier om je lichaam naar ontspanning te brengen. Wanneer je deze oefening bijvoorbeeld drie keer herhaald zul je bij elke herhaling meer de verandering voelen in de ademhaling wanneer je naar het minder ademen weer normaal gaat ademen. Maar om je lichaam minder zuurstof te geven voor een korte periode zul je je minder comfortabel voelen. Je leert hoe jij reageert op de stress van “overleven”, je geeft jezelf minder zuurstof waardoor je nog maar aan één ding kan denken en dat is weer gewoon willen ademen. Maak jezelf comfortabel met deze techniek, zodat je dit kunt inzetten en beter leert omgaan met stress, angst en paniek.

Let wel op dat je dus niet perse je adem hoeft in te houden bij deze techniek. Je mag dit proberen voor twee minuten, maar voor de oefening is het belangrijk om minder te ademen, niet om je adem in te houden.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i