Over je grenzen gaan

Gepost in Mindfulness
Geplaatst op zaterdag, 27 april 2024 om 01:01:07

Ons lichaam heeft een super eenvoudig systeem om je te vertellen over je grenzen. Dit systeem geeft aan waar we ons bevinden in het grensgebied en dat systeem bestaat uit gevoelens. We hebben honderden namen voor al onze gevoelens, maar eenvoudigweg kunnen we deze verdelen in: 'het voelt goed' of 'het voelt niet goed'.

Natuurlijk kompas

Om een goede plek te bepalen binnen het grensgebied gebruiken we ons gevoelssysteem dat ons als een kompas de weg wijst.

Goede gevoelens geven aan dat je naar meer geluk gaat en slechte gevoelens verwijderen je van geluk. Onze gevoelens zijn heel betrekkelijk. Wanneer je honger hebt, zal je gevoel je vertellen dat je voedsel nodig hebt, eten voelt dan goed. Zit je vol, dan vertelt je gevoel dat je geen voedsel nodig hebt en eten voelt dan niet goed meer.

De punt van het kompas van je gevoel wijst altijd in de juiste richting, maar die richting verandert natuurlijk afhankelijk van waar je bent. Als je honger hebt zijn je gevoelens anders over voedsel dan wanneer je vol zit.

Je gevoelens zijn je kompas binnen het grensgebied. Problemen ontstaan wanneer we niet bewust naar onze gevoelens luisteren. Burnout, depressie, verslaving, slaapstoornissen, relatieproblemen en vele andere problemen hebben vaak te maken met het overschrijden van je eigen grenzen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i