Pijn zit tussen je oren

Gepost in Fitness / Mindfulness
Geplaatst op donderdag, 12 december 2024 om 14:56:52

Een op de vijf Nederlanders heeft last van langdurige pijn. Het grootste deel ervaart pijn in de rug. Maar wist je dat pijn beïnvloedbaar is?

Wanneer je aanhoudende pijn ervaart zonder dat er nog schade is dan is vaak je prikkelverwerking ontregeld. Dit kan de pijn erger maken of zelfs uitstralen. Het is belangrijk te weten hoe pijn werkt om dit weer rustig te krijgen. 

Pijn wordt gemaakt in het centrale zenuwstelsel en is altijd bedoeld om je te waarschuwen of aan te zetten tot handelen. Bijvoorbeeld pijn door een snee in je vinger zet jou aan voorzichtig te zijn met deze vinger zodat de snee kan herstellen. Maar je kunt ook pijn krijgen in je lichaam door te lang te zitten. Je lichaam laat weten dat je in beweging moet komen. 

Je zult begrijpen dat er bij hoofdpijn niks kapot is in je hoofd maar misschien is het de werkstress en vraagt je lichaam dus om het even wat rustiger aan te doen. 

Wanneer er weefselschade is dan heb je te maken met hersteltijd. Bijvoorbeeld een botbreuk die zes tot acht weken nodig heeft te herstellen dan verdwijnt de pijn daarna vanzelf. Maar wat als de pijn aanhoudt?

Alles wat je in je leven hebt meegemaakt, gehoord, gezien of onthouden hebt wordt meegenomen in de overweging van je lichaam om pijn te produceren. Onbewust kun je angst krijgen om te bewegen wanneer je een scan of foto hebt gezien of door iets wat de dokter heeft gezegd. 

Het pijnsysteem werkt op basis van verwachtingen, het is een lerend systeem die waarschuwt op het moment dat het vindt dat je beschermt moet worden. 

Pijn is een waarschuwingssignaal dat ontstaat bij een onveilige situatie. En je kunt je ook onveilig voelen op sociaal of psychisch vlak. 

Wanneer jij angst ervaart maakt je brein bepaalde stofjes aan die daarop reageren. Je systeem denkt dat je een goede reden hebt om bang te zijn en schakelt je vecht-, vlucht- of bevriesmodus aan. Handig als dit echt nodig is maar veel pijn, veel stress en ongerustheid maakt dat je stresssysteem onnodig overuren draait. Dit stresssysteem werkt samen met je immuunsysteem en pijnsysteem. Zo kan te veel stress zorgen voor meer pijn en dat kan weer een effect hebben op je immuunsysteem. 

Wanneer je beweegt, naar buiten gaat, positieve sociale contacten hebt, maak je stoffen aan die positief werken op je systemen wat vermindering van pijn kan geven. Daarom is het belangrijk om vertrouwen te krijgen en te houden in je lichaam door te blijven bewegen. Focus op dat wat goed gaat en geen pijn doet en stel jezelf gerust dat je niet kapot bent of praat met een goede therapeut/arts die je gerust kan stellen. 

Alle pijn wordt gemaakt in het orgaan tussen je oren, namelijk je hersenen. Net als honger, dit gevoel wordt aangemaakt in de hersenen, al voel je dit in je maag. Pijn is echt, maar begrijp de verklaring achter je pijn. Houd vertrouwen in je lichaam en laat je niet gek maken! 

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i