Ons lichaam in balans

Gepost in Yoga
Geplaatst op zondag, 5 mei 2024 om 04:45:01

We weten allemaal dat we gezond moeten eten om goed te kunnen functioneren in het leven, maar wat is gezond eten? Ieder lichaam is anders en reageert anders. Behalve de lichamelijke reactie is ook de psychische reactie belangrijk bij voeding.

Er zijn drie principes die typeren onze persoonlijkheid, gewoonten, voorkeuren, zwakke en sterke punten en daar zal de voeding ook naar aangepast moeten worden om het lichaam in evenwicht te krijgen.

Wanneer lichaam en geest in evenwicht zijn betekent dit dat alle lichaamsfuncties goed kunnen verlopen, we blijven dan gezond en voelen ons goed in ons vel.

Het bewegingsprincipe is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. Wanneer dit in balans is voel je je energiek, blij, enthousiast en creatief. De geest is rustig, helder en levendig.

Het stofwisselingsprincipe regelt de spijsvertering, lichaamstemperatuur en emoties. Wanneer deze in balans is voel je tevredenheid, energie, kracht en een heldere geest.

Het structuurprincipe geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit. Wanneer dit in balans is geeft het je kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Als al deze principe in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen en zitten we goed in ons vel. Wanneer we niet in evenwicht zijn, kunnen ziekten optreden. Het is daarom belangrijk bewust te zijn van dit evenwicht en zo nodig dit evenwicht te herstellen. Zo worden de natuurlijke lichaamseigen genezende krachten versterkt. Ons lichaam als zeer intelligent apparaat, waar we goed voor moeten zorgen en ons bewust zijn hoe we het beste met ons lichaam omgaan.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i