Je adem gebruiken om beter te functioneren

Gepost in Yoga
Geplaatst op zondag, 5 mei 2024 om 04:08:45

We bieden maar weinig aandacht aan onze ademhaling, maar zuurstof is onze eerste levensbehoefte om goed te kunnen functioneren. Wanneer we geen zuurstof hebben gaan we dood.

Belang van zuurstof

Het hart is de motor van het lichaam, via het hart komt zuurstof in de bloedvaten terecht. Het hart- en bloedvatensysteem zorgt ervoor dat het lichaam wordt voorzien van zuurstof, dit is nodig voor het lichaam om goed te functioneren. Ook voedingstoffen worden via de circulatie van zuurstof op de plek van bestemming gebracht.
Zonder zuurstof kunnen de meeste cellen van het lichaam niet leven. De longen nemen zuurstof op die we inademen en in het bloed via de bloedsomloop naar de lichaamscellen vervoerd. De cellen gebruiken zuurstof om voedingsstoffen te verbranden en bij dat proces komt koolstofdioxide, water en energie vrij om te kunnen bewegen.

Bewustwording

Ademhaling zorgt er dus voor dat zuurstof wordt opgenomen in het lichaam waardoor het lichaam goed kan functioneren en koolstofdioxide wordt weer uitgeademd. Gelukkig gebeurt dit allemaal onbewust. Maar wanneer je bewuster wordt van jou ademhaling kun je dus je lichaam voorzien van meer zuurstof en zul je nog beter kunnen functioneren. Je kunt leren om je ademhaling te gebruiken in de bewegingen die je maakt, net als inspanning en ontspanning kun je zelfs je lichaam beter inspannen met een goede ademhaling of je lichaam laten ontspannen.

Train ademhalingstechnieken

Neem je ademhaling dus niet voorlief, maar neem de tijd om ook met jou ademhaling te trainen. Met training maak je je lichaam bewust en klaar om de technieken te gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Er zijn verschillende technieken die je kunt leren en gebruiken. Probeer bijvoorbeeld de techniek uit deze video.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i