Voedingssupplementen

Gepost in Voeding
Geplaatst op donderdag, 24 februari 2022 om 00:00:00

Een compleet natuurvoedingspatroon geeft voldoende voedingsstoffen om een gezond persoon gezond te houden, het gebruik van extra voedingssupplementen is dan niet nodig. Helaas leven veel mensen tegenwoordig niet naar een compleet voedingspatroon en vaak ook onder omstandigheden waar juist extra voedingsstoffen nodig zijn. Je kunt dan denken aan langdurig stress, overmatig cafeïne gebruik, roken, drugs, medicijngebruik, darmproblemen, te weinig lichaamsbeweging of juist topsport.


Wanneer er gekozen wordt om dit toch op te lossen met supplementen in plaats van het aanpakken van de bron, dus het kijken naar je levensstijl en voedingspatroon kan de vitaliteit en conditie van de gebruiker maskeren: het lijkt goed te gaan! Natuurlijk is het heel moeilijk om de bron aan te pakken, maar vraag je eens af hoeveel voedingsstoffen wij nog niet kennen die wel in voeding voorkomen en niet in een pilletje. En hoe werken deze stoffen samen? In voeding zit van nature de juiste balans en in een pil is dit veel moeilijker.


Het symptoomgericht gebruiken van supplementen kan maskeren dat het goed lijkt te gaan, maar bij het stoppen vervalt de persoon terug in zijn oude symptomen of soms erger. Suppletie is dan medicatie geworden waardoor de persoon afhankelijk is geworden en het zelf helend vermogen lui geworden is. Onderschat het zelf helend vermogen van ons zeer complexe en intelligente lichaam niet.


Daarnaast is voor een goede opname van voedingsstoffen een goede vertering nodig. De darm heeft voldoende verwerkingscapaciteit nodig om supplementen te kunnen verwerken en op te kunnen nemen. In de praktijk blijken supplementen voor veel mensen moeilijk verteerbaar, wat leidt tot dure ontlasting. Ook kun je de lever behoorlijk belasten bij gebruik van supplementen, de lever moet het kunnen verwerken terwijl die het juist al zo druk heeft met al zijn andere taken.


De natuur en daarmee ook ons lichaam wil in balans zijn. De isolatie en kunstmatige productie van voedingsmiddelen die zo fantastisch en complex in elkaar zitten kan dan ook zelden leiden tot meer balans. We weten veel, maar een veel groter deel is nog onbekend.


Het idee dat wij slimmer zijn dan de natuur en de bijzonder intelligente werking van ons lichaam blijft vreemd.

 

Gerelateerde blogs

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i