Paddenstoelen

Gepost in Voeding
Geplaatst op dinsdag, 23 februari 1638 om 00:00:00

Paddenstoelen worden al duizenden jaren gebruikt in de keuken en als medicijn. Het zijn geen groenten maar schimmelculturen. Ze versterken de weerstand tegen virusinfecties, bacteriën en schimmels. Ze zijn een geweldig voedingsmiddel om je immuunsysteem een boost te geven, omdat ze een stof bevatten die rechtstreeks het immuunsysteem stimuleert en daardoor ook een kanker remmende werking heeft.

Paddenstoelen bevatten verschillende stoffen die je cholesterol kunnen helpen verlagen en ontstekingen verminderen. Ze hebben ook een antioxidantwerking die gunstig kan zijn voor je gezondheid. Net als mensen produceren paddenstoelen vitamine D wanneer ze zonlicht krijgen. Ze zijn zelfs het enige voedingsmiddel, van niet dierlijke afkomst, die een grote hoeveelheid vitamine D bevat.

Paddenstoelen als vleesvervanger

Een paddenstoel bestaat voor 90% uit water en zijn rijk aan eiwitten, vezels en verschillende vitamines en mineralen. Ze zijn caloriearm en voegen veel smaak toe aan gerechten. Je kunt paddenstoelen gebruiken als vleesvervanger door hun rijke smaak en vlezige structuur.

Het is belangrijk dat je paddenstoelen niet rauw eet, omdat dit in grote hoeveelheden giftig is. Het beste kun je paddenstoelen maximaal 5 minuten verhitten. Tijdens het koken komen meer voedingsstoffen vrij. Bijna alle voedingsstoffen van witte paddenstoelen worden door het koken verhoogd.

Eet dus vaker paddenstoelen. Je kunt met de verschillende soorten die er zijn variëren.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i