Koolhydraten verbranden vet

Gepost in Voeding
Geplaatst op donderdag, 25 april 2024 om 07:33:37

Koolhydraten zorgen niet alleen voor brandstof voor je spieren, maar ze zorgen ook voor de vetstofwisseling. Voor het proces waar vetmoleculen worden omgezet in energie voor verbranding is glycogeen nodig. Als je geen koolhydraten binnen hebt gebruikt je lichaam spierweefsel om glucose te maken. Het is dus beter wanneer je lichaam koolhydraten gebruikt voor verbranding dan je spiermassa te verliezen.

Denk bij koolhydraten aan groente, fruit, peulvruchten, bonen, volkoren granen, zilvervliesrijst en gedroogd fruit. Voedingsmiddelen met veel slechte koolhydraten die geen of nauwelijks voedingsstoffen bevatten, zoals suiker, leveren je lichaam wel energie maar voorziet je lichaam niet van voedingsstoffen omdat er geen vitamines en mineralen in zitten. Slechte koolhydraten bevatten vaak veel toegevoegde suikers en weinig voedingsstoffen, denk aan witte rijst, wit brood, bewerkte ontbijtgranen, gebak, snoepgoed, chips enz.

Elke gram koolhydraten wordt opgeslagen met drie tot vier gram water. Als je de koolhydraten verliest, wordt het water zowel uit je spieren als uit je lever geperst, zodat je kilo's water verliest, maar geen vet. Na verloop van tijd kan een dieet met minder koolhydraten misschien wel leiden tot gewichtsverlies, maar het ontnemen van koolhydraten aan je hersenen leidt vaak tot eetbuien en cheat-dagen. Wanneer je weer opnieuw koolhydraten gaat eten, schieten de kilo’s er ook weer aan.

Eet gezond en gevarieerd. Zorg dat je genoeg groente en fruit eet voor de voedingsstoffen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i