Het vastendieet

Gepost in Voeding
Geplaatst op vrijdag, 19 april 2024 om 02:07:30

Wil jij meer energie en niet altijd bezig zijn met het tellen van calorieën? Wanneer je minder eet dan je verbruikt val je af, dat klinkt eenvoudiger dan het is. Voeding is een belangrijk deel in ons leven en hoe kunnen we echt weer genieten van eten zonder dat we te veel eten? Ons lichaam is niet gemaakt om bezig te blijven om voedsel te verwerken. We hebben momenten van vasten nodig om ons lichaam de tijd te geven alles te verwerken en het beste uit voeding te halen. Vasten is een eeuwen oude methode om ons lichaam gezond te houden. Vergeet niet wanneer je ziek bent, schakelt je lichaam het vasten zelf in zodat je lichaam zich kan herstellen. Door te vasten kunnen we ons lichaam gezond houden, weer echt genieten van ons eten en op gewicht blijven.

Wat is het vastendieet?

Vasten betekent dat je niet eet. Een vorm van vasten is intermittent fasting, daarbij eet je niets of heel weinig tijdens een bepaalde periode. Dat kan een aantal uren per dag zijn, maar ook een hele dag of een deel van de week. Doordat er minder eetmomenten zijn, kun je makkelijker minder calorieën binnenkrijgen dan je nodig hebt. Waardoor je zal afvallen. Aan de ene kant krijg je minder calorieën binnen en aan de andere kant verhoogt het de stofwisseling waardoor je ook nog eens sneller calorieën verbrandt.

Ons lichaam kan door de evolutie goed met een tijdelijk voedselgebrek omgaan. Vroeger had de mens vaak voedseltekorten. Tegenwoordig is het normaal om minimaal drie keer per dag eten. Maar eigenlijk is dat ongewoon voor ons lichaam. Als we te veel en te vaak eten zonder deze energie te gebruiken, dan leidt dat tot overgewicht. Wil je afvallen dan is vasten evolutionair gezien dus een logische manier.

Waarom vasten goed voor je is

Wanneer we een tijdje niet eten gaat ons lichaam aan de slag. Je lichaam start het proces voor cel reparatie om bijvoorbeeld afvalstoffen te verwijderen uit cellen. Tijdens vasten veranderen je hormonen waardoor vetverbranding wordt gestimuleerd doordat de insulinewaarde in het lichaam omlaag gaan en de waarde van onze groeihormonen omhoog, ook stimuleert het groeihormoon de aanmaak van spieren. Tijdens vasten kunnen de waarde van het groeihormoon in het bloed wel vijf keer zo hoog zijn dan normaal.

Vasten voor korte periodes is goed voor je stofwisseling, behalve dat je minder calorieën binnen krijgt helpt het ook sneller calorieën te verbranden. Studies tonen aan dat vasten de schade kan verminderen tegen aanvallen van vrije radicalen op onze cellen. Vasten heeft voordelen tegen veroudering en ziekten die worden veroorzaakt door infecties en ontstekingen.

Kan iedereen vasten?

Iedereen kan in principe vasten, alleen is het niet geschrikt voor kinderen en zwangere vrouwen. Als je net begint met vasten, kun je een slap gevoel en een snelle daling van de bloeddruk krijgen. Dit is ook afhankelijk van de duur van het vasten.

Een vastendieet is relatief makkelijk vol te houden. De regels zijn simpel. Je hoeft geen calorieën te tellen, maar alleen de uren waarop je niet eet. De rest van de tijd hoef je niets te veranderen aan je menu. Het is wel belangrijk dat je gezond eet en je ervoor zorgt dat je goede voedingsstoffen binnen krijgt.

Voor intermittent fasting zijn geen vaste richtlijnen. Het gaat erom dat je minder vaak eet en daardoor minder calorieën binnenkrijgt, waardoor je afvalt. Je kunt bijvoorbeeld op bepaalde dagen niet eten. Als je net begint, eet je op die dagen minder. Of je eet elke dag alleen gedurende een paar uur. Een maaltijd overslaan is in principe ook een vorm van periodiek vasten.

Welke manier van vasten je kiest is afhankelijk van wat bij je past: je lichamelijke conditie, je dagelijks leven en wat je gemakkelijk vol kunt houden.
Je kunt elke week twee dagen vasten. Dat mag achterelkaar, maar ook met een paar dagen ertussen.

Als je net begint met vasten, kun je één of twee kleine maaltijden per dag nemen om te wennen aan het vasten. Als je eenmaal gewend bent, kun je tijdens vastendagen helemaal niets eten. Drink alleen calorievrije dranken, zoals water, (kruiden)thee en zwarte koffie tijdens je vastenuren.

Je kunt er ook voor kiezen dat je elke dag eet, maar alleen binnen een bepaalde tijd. Bijvoorbeeld dat 8 uur van je dag gewoon eet en de overige 16 uur eet je niets. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om langer te vasten. Drink de hele dag door voldoende calorievrije dranken zoals water, zwarte koffie en (kruiden)thee.

Vetverbranding

Vasten heeft ook andere gunstige effecten. Je lichaam schakelt tijdens het vasten over van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je 12 tot 24 uur niks eet. Wanneer dat precies gebeurt, hangt af van bijvoorbeeld je gewicht, leeftijd en geslacht, maar ook van hoeveel je beweegt en hoe snel je stofwisseling is.

Heb jij hulp nodig om te beginnen met vasten of heb je het geprobeerd maar lukt het niet? Neem dan contact met mij op dan plannen we meteen een online meeting, zodat ook voor jou vasten tot het "nieuwe normaal" mag horen!

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i