De waarheid over gebruik van olie

Gepost in Voeding
Geplaatst op vrijdag, 27 mei 2022 om 00:00:00

Het weglaten van verkeerde oliën is de krachtigste verandering in je dieet die je kunt maken. Weinig energie, stemmingswisselingen, gewichtstoename, angst, stemmingsproblemen, migraine en andere soorten hoofdpijn kunnen komen door het gebruik van verkeerde olie.

We zien in de supermarkt heel veel soorten oliën staan, maar heb je wel eens bedacht welke olie echt goed voor je is en welke schadelijk zijn? Bijvoorbeeld extra verge olijfolie zit vol antioxidanten en wordt afgeraden om in te bakken, vervolgens staan er in het schap dan ook verschillende oliën om in te bakken. Maar wist je dat antioxidanten zorgen dat de olie niet kan oxideren en dus goed is om in te bakken. De olijfolie die bijna smaak- en geurloos is wordt hier gewoon verkocht om in te bakken, maar pas op, want dit is echt onzin!

Gebruik dus vooral extra verge olijfolie voor de juiste verhouding tussen omega 3 en 6, wat nodig is voor een optimale gezondheid. Wanneer omega-6 en omega-3 vetzuren uit evenwicht zijn leidt dit tot chronische ontstekingen in het lichaam die bijdragen aan veel chronische ziekten.

In het kort: essentiële vetzuren zijn een soort vet dat het menselijk lichaam niet van nature kan produceren, deze horen we binnen te krijgen via voedsel. Essentiële vetzuren zijn er in twee varianten: omega-6-vetzuren en omega-3-vetzuren. Bij consumptie geven omega-6-vetzuren aanleiding tot ontstekingen in het lichaam. Aan de andere kant zorgen omega-3-vetzuren voor een ontstekingsremmende reactie.

Hoewel veel mensen bijvoorbeeld gluten en suiker uit hun dieet schrappen om hun gezondheid te verbeteren, missen ze een basisstap. Zaadoliën zijn de meest voorkomende vetten die worden aangetroffen in verpakte voedingsmiddelen en op menu’s van restaurants. Dit zijn de meest gebruikte ongezonde vetten:

  • Zonnebloemolie
  • Koolzaadolie
  • Maisolie
  • Katoenzaadolie
  • Rijstzemelenolie
  • Saffloer-olie
  • Soja-olie
  • Raapzaadolie

Zaadoliën worden vaak gebruikt en hergebruikt omdat het kostenefficiënt is. Dit is vooral het geval in restaurants die friteuses gebruiken. Het opnieuw verwarmen van de olie put de natuurlijke antioxidanten uit en verhoogt tegelijkertijd de vrije radicalen. Net als transvetten leiden vrije radicalen tot beschadigd DNA, eiwitten en oxidatieve stress, wat kan leiden tot hoge bloeddruk, hartaandoeningen en orgaanschade.

Houd hier rekening mee wanneer je een zak chips opent, een kant en klare maaltijd eet of een frietje bestelt.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i