Calcium uit groente beter opneembaar dan uit koemelk

Gepost in Voeding
Geplaatst op zaterdag, 27 april 2024 om 08:13:34

Calcium is vooral bekend omdat het belangrijk is voor de bouw en het behoud van je botten en gebit. Daarnaast speelt calcium ook een belangrijke rol bij de werking van de spieren, zenuwen, bloedstolling en bij het vervoeren van andere mineralen door het lichaam.

Calcium in plantaardige bronnen

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zit calcium niet alleen in melkproducten, maar ook in plantaardige bronnen zoals gedroogde vijgen en donkergroene (blad)groente als boerenkool, raapstelen, paksoi, broccoli, knolraap en waterkers. Het is zelfs zo dat de calcium uit bladgroente als groene kool, mergkool en paksoi twee keer zo goed opneembaar is als calcium uit koemelk met bovendien veel extra voedingsstoffen zoals vezels, foliumzuur, ijzer, antioxidanten en vitamine K die niet in koemelk zitten. Hoewel peulvruchten, noten en zaden ook calcium bevatten, is de calcium uit deze producten minder goed opneembaar voor het lichaam.

Hoeveel calcium?

De maximuminname voor calcium ligt op 2,5 g per dag. Er zijn aanwijzingen dat een overschot aan calcium, maar ook het dagelijkse gebruik van calciumsupplementen meer in het algemeen, kan leiden tot obstipatie, nierstenen, verminderde opname van andere mineralen en zelfs hart- en vaatziekten. Het is daarom beter om calcium uit voeding te halen dan uit supplementen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i