Antioxidanten

Gepost in Voeding
Geplaatst op donderdag, 25 april 2024 om 06:19:46

Ons immuunsysteem doet zelf al veel om vrije radicalen te bevechten. Bepaalde enzymen kunnen de vrije radicalen aan zich binden en afbreken. Vaak is dit echter onvoldoende om het van de vrije radicalen te winnen, dus roept het lichaam hulptroepen in: antioxidanten!

Belangrijke rol tegen vrije radicalen

Voor vitamine E en C, bètacaroteen, voor de spoorelementen seleen en zink en voor de bepaalde bioactieve stoffen in groente en fruit is de antioxidantwerking duidelijk aangetoond volgens het Voedingscentrum. In de cellen spelen ze een belangrijke rol tegen vrije radicalen.

Een antioxidant is niet een stofje, maar een verzamelnaam voor stoffen zoals bepaalde vitamines, spoorelementen en bioactieve stoffen. 'Antioxidant' betekent letterlijk 'tegen oxidatie', wat ook de functie van een antioxidant is: schade in je lichaamscellen voorkomen, die ontstaan door vrije radicalen. De belangrijkste functie van antioxidanten is dus het verdrijven van vrije radicalen. Antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en hebben zo een preventieve werking tegen verschillende vormen van kanker, hart- en vaatziekten en gaat zelfs het verouderingsproces tegen. Op die manier dragen antioxidanten bij aan onze gezondheid en onze weerstand.

Waar zitten antioxidanten in?

Antioxidanten zijn gevoelig voor hitte en zuurstof, daarom is het van belang tijdens de bereiding van voedsel niet lang en hoog te verhitten. Antioxidanten geven de groente en het fruit vaak hun kleur. Door verschillende kleuren voedsel te eten, krijg je een scala aan antioxidanten binnen.

Denk hierbij aan:

  • oranje/geel gekleurd fruit en groenten (worteltjes, meloen)
  • donkergroene bladgroenten (spinazie, boerenkool)
  • fruit en groenten met rood vruchtvlees (watermeloen, tomaat)
  • citrusvruchten, appels, bessen en druiven
  • eidooier
  • zeewier, vette zeevis
  • thee, cacao, koffie
  • sojabonen, volle granen, lijnzaad
  • koolsoorten, spruitjes, prei, ui en knoflook
  • paranoten, noten en pinda's
  • koudgeperste oliën (zonnebloemolie).

Veel antioxidanten zitten in groenten zoals: rauwe gember, broccoli, spruitjes, asperge, avocado, rode bieten, groene sla, rode sla, rode en gewone uien, pepers, aubergine, bloemkool, wortels, tomaat, bleekselderij, ijsbergsla, spinazie en komkommer.

Ook fruit bevat antioxidanten zoals appels, peren, sinaasappels, grapefruit, citroen, bessen, pruimen, frambozen, kersen, kruisbessen, mandarijnen, kiwi, abrikozen, mango en banaan.

Maar ook peulvruchten, noten, olijfolie, rozijnen en zelfs volkorenbrood bevat antioxidanten.

Qua dranken zitten de meeste antioxidanten in groene thee, kurkuma thee, gember thee en muntthee.

Het innemen van meer antioxidanten via supplementen levert volgens het Voedingscentrum geen extra gezondheidsvoordelen op. Ook kan een te hoge inname van antioxidanten de positieve werking van training belemmeren en het risico op nierstenen verhogen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i