Paardentherapie

Gepost in Mindfulness / Yoga
Geplaatst op zaterdag, 18 december 2021 om 00:00:00

Paarden zijn een spiegel van de ziel van de mens. Zij laten je zonder oordeel zien waar je zelf niet van bewust bent of wat je onderdrukt. Een paard leeft in het hier en nu, om te overleven moest het dier vanuit zijn natuur reageren. Het paard helpt je in het proces van bewustwording, het paard confronteert jou met je gedrag op dat moment en geeft daarmee steun zonder dat je je verhaal hoeft te doen, het paard kijkt dwars door je heen. Daarom kan paardentherapie erg fijn zijn voor mensen die moeilijk bij hun gevoel kunnen of niet graag willen praten. Ook kinderen vinden paardentherapie vaak veel fijner dan gesprekstherapie.

Reageren op het 'hier en nu'

Wij mensen zijn geneigd om alles met ons hoofd op te lossen. In ons leven maken we veel gebeurtenissen mee die ons vormen en die we met ons meedragen. Ondanks dat we ons zo goed ontwikkeld hebben tot weldenkende mensen, lopen velen van ons op een bepaald moment vast. Dit kan zijn op het werk maar ook privé. Een van de redenen hiervoor is dat niet alles met denken op te lossen is. We gaan ons gevoel vaak voorbij, maar hier liggen juist de antwoorden. Een paard kan niks met rationele gedachten en reageert vanuit zijn natuur enkel op de persoon zoals die op dat moment voor hem staat met alle bagage die we bij ons dragen. 

Waarom paarden?

Paarden zijn vluchtdieren en zijn dan ook constant bezig met het in de gaten houden van hun omgeving. Paarden hebben sterke zintuigen en het vermogen om op afstand te voelen wat er in een mens omgaat. Wanneer je bijvoorbeeld gespannen bent zullen ze reageren alsof er een roofdier in de buurt is. Paarden zijn eerlijk en spiegelen ons. Zij geven je directe feedback op je gedrag waardoor het proces van bewustzijn en zelfreflectie wordt versneld. Daarnaast is communicatie erg belangrijk in een kudde paarden. Zij communiceren non-verbaal met elkaar. Dit zorgt er ook voor dat ze onze lichaamshouding snel lezen en daarop reageren.

Therapie met paard

Door de paardentaal en vooral mijn eigen paard door en door te kennen, kan ik de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben. Je hoeft niet veel te praten, maar gaat vooral veel doen en voelen. Je krijgt gerichte oefeningen met het paard, gecombineerd met reflectieve gesprekken. Je werkt naast het paard, je hoeft dus geen ervaring te hebben met paarden of paardrijden. Het is voor iedereen geschikt die meer inzicht wil krijgen in zijn gevoel, gedrag en patronen.

Voor vragen over deze therapie, neem dan contact met mij op.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i