Negatieve gedachten

Gepost in Mindfulness / Yoga
Geplaatst op vrijdag, 26 april 2024 om 08:20:47

Mensen met een depressie denken over het algemeen vaak terug aan het verleden. De automatische piloot activeert de gedachten die het makkelijkste zijn te activeren en wanneer er veel negatieve gedachten uit het verleden zijn, worden die het meest geactiveerd. De meeste therapeuten willen een oplossing zoeken voor de problemen die in het verleden ervaren zijn, of negatieve gedachten over het verleden vervangen door positieve.

Aandacht aan negatieve gedachten

De negatieve gedachten zijn op zichzelf niet het probleem, ze zijn vervelend, maar gedachten komen en gaan. Het gaat erom wat je met negatieve gedachten doet. De meeste mensen blijven piekeren over hun negatieve gedachten. En door hier aandacht aan te geven activeren de gedachten telkens weer. Er ontstaat een pad die zorgt dat deze gedachten op de automatische piloot gemakkelijk gevonden blijven worden.

Gevoelens moet je voelen

Het gaat mis op het moment dat we gevoelens uit het verleden proberen op te lossen door erover na te denken. Een gevoel moet je voelen. Er is niks mis om een gevoel te voelen zoals het op dat moment is. Het gevoel mag je accepteren en je hoeft hier verder niks mee te doen.

Het verleden kun je niet veranderen, het is zinloos om dat te willen, want dan wil je iets wat onmogelijk is. En als je iets wilt wat onmogelijk is, doe je jezelf tekort. Dat is net zoiets als tegen een muur blijven lopen in de hoop dat deze verdwijnt. Je kunt beter je gevoelens verbeteren door je te richten op wat je wilt of te mediteren en de rust te vinden in je hoofd.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i