Mijn verhaal achter de kou

Gepost in Mindfulness / Yoga
Geplaatst op zaterdag, 12 februari 2022 om 00:00:00

De eerste keer dat ik het koude water in stapte was een spontane actie. Ik zat er al lange tijd mee in mijn hoofd dat ik het wilde ervaren en het voor mijn gezondheid ook graag wilde doen, maar ik heb echt een hekel aan kou! Ik kon nog niet eens een koud douchen, zelfs niet na een warme sauna. Maar met een hoop (ik zeg) shit op m’n schouders kreeg ik steeds meer de behoefte aan dat koude bad tot ik op een dag besloot, nu is het tijd en belde ik een goede vriend zodat ik niet alleen zou zijn voor het geval dat er wat zou gebeuren. Je moet altijd voorzichtig blijven wanneer je iets nieuws probeert en je nog niet weet hoe je hier op zal gaat reageren. Daarbij was het ook leuk de eerste keer op film te hebben, om weer met iedereen te kunnen delen ter inspiratie.

Inmiddels een jaar naar dato heb ik zoveel leuke reacties mogen ontvangen. Vooral de mensen die een hekel aan de kou hebben en dan bezig zijn op een manier toch die kou te overwinnen in de douche of sommige die ook het koude natuurwater opzoeken. Het leukste blijft dat ik er inmiddels aan verslaafd ben geraakt terwijl ik er zelf ook een hekel aan had. Ik hoor mezelf nog klagen over het koude Nederlandse water waar ik letterlijk in dook met mijn duikpak, echt niet dat ik dit in de winter deed. En nu kan ik in bikini het koude Nederlandse water aan in de koudste periode van de winter.

Maar wat gebeurt er dan eigenlijk dat dit zo’n goede uitwerking heeft op je lichaam?

Spelen met natuur elementen zoals de natuur ze gegeven heeft brengt sensaties in je lichaam. Het effect dat je lichaam als een kachel gaat werken wanneer je kou opzoekt is een heel bijzonder gevoel.

Mijn eerste keer had ik geen idee wat er zou gaan gebeuren en ik bereide mij voor tegen die kou te moeten vechten in de hoop er dan een minuut in te kunnen zitten en dan een beeld dat je geheel koud uit dat water zou komen. Maar er gebeurde voor mij iets anders. Toen ik het water in ging kwam ik in een hoge concentratie waarbij ik mij volledig kon concentreren op mijn lichaam, zodat ik kon voelen wat er gebeurde in mijn lichaam en vooral ook met mijn ademhaling.

Wanneer ik iets besluit dan doe ik het, er is dan geen twijfel meer en dat maakt dat ik voor mijn gevoel soms bergen kan verzetten. Dit hebben we allemaal in ons systeem maar niet iedereen heeft het vertrouwen tot waar je toe in staat kunt zijn.

Door in mijn hoofd gecreëerde shit waar ik vanaf wilde, maakte dat ik het besluit nam het koude water in te gaan en dan wil ik dan ook meteen (ik noem het voor nu shit omdat het verder niet belangrijk is wat en waarom). Ik was bezig met mijn opleiding voor yin yoga, dus juist de ademhalingstechnieken die ik daar leerde kon ik gaan gebruiken en op deze manier kon ik die technieken ook eens uitproberen in een andere omstandigheid dan op de yogamat of bijvoorbeeld in bed wanneer je niet kunt slapen.

Toen ik in dat water zat en mijn ademhaling direct omhoog steeg door een soort paniek, omdat het echt zo koud was, bracht ik mijn aandacht volledig naar mijn ademhaling en probeerde ik weer dieper te gaan ademhalen. Vanaf het moment dat ik mijn ademhaling onder controle kreeg en ik weer de adem volledig door mijn lichaam voelde gaan besefte ik dat het niet om het vechten ging wat ik moest doen tegen de kou maar ik hoefde enkel te ademen en met mijn adem mijn lichaam weer op te warmen. En dat stukje is liefde hebben en liefde geven aan jezelf. Liefde heeft alles te maken met aandacht en ik had in die kou de volledige aandacht bij mezelf en kon mijzelf dus de liefde geven op te kunnen warmen in een bizarre omstandigheid als deze kou.

Nu ik een jaar verder ben en regelmatig de kou op zoek merk ik ook dat het niet altijd nodig is om persé lang het water in te gaan, maar wel lang genoeg zodat je kachel van binnen aangezet wordt. Enkel er in en eruit gaan geeft dat effect niet, dan heb je ook de tijd niet om je ademhaling onder controle te krijgen en dat is juist zo belangrijk. Wanneer jij je ademhaling onder controle hebt dan heb je de controle over jezelf. Makkelijker gezegd dan gedaan maar dat vergt oefening!

Je wordt mentaal sterker dankzij kou

We leven in de luxe dat we onszelf comfort kunnen geven, door de kachel lekker hoog te zetten en jezelf warm aan te kleden. Maar bedenk dat je daarmee je lichaam dus eigenlijk lui maakt. En dat is fijn hoor die comfort maar vergeet niet waar je toe in staat bent en je hier mee mag spelen. Je kunt ook een rondje rennen buiten tijdens de winter in je korte broek of na je warme douche jezelf koud afspoelen. Maak kleine stappen je vertrouwen te krijgen in je lichaam en je zal merken dat wanneer je het overleeft het je sterker maakt en het nog goed voelt ook!

De eerste keer ben anders uit dat water gekomen dan ik erin ging. Ik kon stoppen met vechten en meer op mezelf gaan vertrouwen. En als ik nu het koude water in ga dan besef ik ook dat er een hoop shit zat wat mij zes lange minuten in de kou heeft laten zitten (nog kort eigenlijk) maar inmiddels vind ik ze lang want de kou heeft mij enorm geholpen waardoor ik nu soms maar één minuut in het water zit, met een grote glimlach omdat ik weet dat ik die ademhaling onder controle heb en het gewoon heel tof is te voelen wat die kou doet met je lichaam, zonder shit en genoeg liefde voor mezelf hoef je niet altijd die bergen te verzetten.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i