Wat is meditatie?

Gepost in Mindfulness / Yoga
Geplaatst op zaterdag, 27 maart 2021 om 00:00:00

Voor mij is meditatie een balans tussen wat goed is en wat slecht is. Simpel gezegd is mediteren aan niks denken en in stilte zitten. Maar dit is niet zo makkelijk, probeer maar eens om aan niks te denken. Je goed concentreren kost energie en om aan niks te denken zal vooral in het begin veel energie kosten, maar wat levert het op?

Leren aan niks te denken

We weten allemaal dat we ons lichaam kunnen trainen om sterker te worden en onze hersenen om slimmer te worden. Maar waarom zouden we leren om aan niks te denken? Iedereen maakt in het leven dingen mee en doet ervaringen op. We worden wakker, beginnen onze dag, werken toe naar de nacht weer onze rust te kunnen nemen door te slapen en zo begint na een nacht weer een nieuwe dag. Dit vinden we heel normaal. 

Wanneer je iets meemaakt tijdens jou dag wat niet leuk was, dan bedenk jij je dat het morgen misschien beter zal zijn. En wat als dat niet het geval is voor lange tijd of voor jaren? We gaan in een overlevingsstand, we moeten hoe dan ook door want anders zouden we niet overleven. Maar wat doet dit met jou? Wat doet dit met je lichaam en met je geest?

Wat gebeurt er tijdens meditatie 

Tijdens meditatie zet je je gedachten stil. Je hebt vast wel eens meegemaakt, wanneer je even niet op een woord kan komen en dat deze je later ineens te binnen schiet. Soms werkt het dus om je gedachten naar wat anders te zetten om weer naar boven te halen wat je wilde weten. In ons leven kunnen we niet alles onthouden, we nemen mee wat we nodig hebben. Net zoals je niet alles kunt eten, je eet wat je nodig hebt om gezond te blijven.

Ons lichaam is zo intelligent ingesteld dat het kan overleven, maar wat doet ons brein? We krijgen veel te verwerken en weten soms niet meer waarom we de dingen doen zoals we deze doen. En waarom zou je hierbij stil staan? 

Maak je wel eens een wandeling in de natuur? Wanneer je aan het wandelen bent, bijvoorbeeld door een bos, geniet je van alles om je heen. Wanneer je stil staat en een tijdje naar de horizon kijkt wat is dan het verschil in jouw verwerking? Ben jij je bewust van een verschil wanneer je aan het wandelen bent en wanneer je stil staat of laat jij je gedachten bepalen hoe jij je voelt? 

Trainen van je hersenen

Je kunt je hersenen dus trainen om jezelf te resetten. Alsof je even het boek over jouw levensverhaal dicht slaat en naar een blanco pagina kijkt. Een ongeschreven blanco pagina die ruimte geeft opnieuw geschreven te mogen worden. Wij zijn heel complex en we maken alles nog complexer. Maar wat je eenvoudig gezegd leert in je leven is wat goed is en wat slecht is.

Meditatie is de stilte tussen goed en slecht, het heeft geen oordeel, geen gedachte, het is een pauze in stilte. Een moment om bewust je hersenen rust te geven, zoals slaap je lichaam rust geeft. Vergeet niet dat je hersenen nog steeds veel verwerken tijdens je slaap. Maak daarom van meditatie een dagelijkse gewoonte om je bewust te maken wat dit voor je kan doen.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i