Lichaam en geest: de een kan niet zonder de ander

Door: An de Witte | Website
Gepost in Fitness / Yoga
Geplaatst op vrijdag, 26 april 2024 om 23:01:01

Het is een cliché, maar lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je niet lekker in je vel zit, stress, vermoeidheid, verdriet, onvrede, onrust of eenzaamheid ervaart, waar begin je dan? Is sporten alleen voldoende? Of verdient ook de geest de nodige aandacht om alles weer op de rit te krijgen?

Herkennen en doorbreken

Bewegen is een goede manier om positieve energie te voelen. De conditie gaat met sprongen vooruit, de kilo’s vliegen er af en je voelt je fitter, maar is de oorzaak ook aangepakt en weggenomen? Je rugzak uit het verleden kan aardig in de weg zitten: akelige gebeurtenissen, nare relaties, aangeleerd gedrag en giftige (communicatie)patronen. Het kan er voor zorgen dat je iedere keer in dezelfde valkuil trapt. Inzicht hierin maakt dat je het kunt herkennen én vervolgens kunt doorbreken.

Overgewicht

Neem bijvoorbeeld het verhaal van Suzanne; 45 jaar, moeder van 2 pubers en vrouw van Willem. Al geruime tijd worstelt ze met overgewicht en een laag zelfbeeld. Ze zit niet lekker in haar vel. Ze voelt zich niet aantrekkelijk en dat heeft niet alleen zijn effect op haar eigenwaarde, maar ook op haar (intieme) relatie met haar man. Ze besluit dat het roer om moet. Ze gaat sporten, leeft gezonder en let op haar voeding. Dat werpt al gauw zijn vruchten af. Maar als haar moeder plots overlijdt, valt ze terug in oude gewoontes. Ze eet te veel en ongezonder, en drinkt meer glaasjes dan goed voor haar is. Ze belt me op en wil weten waardoor dit iedere keer weer gebeurt. Door middel van een systemische aanpak zijn we teruggegaan naar haar gezin van oorsprong en al gauw blijkt dat patronen en gedrag van vroeger haar nu nog parten spelen. Gedrag wat haar toen hielp, werkt nu juist averechts. Ook de sessies erna komt een schat aan informatie boven tafel. Het geeft haar inzicht maar bovenal handvatten hoe ze zaken anders moet aanpakken. Het nieuwe gedrag maakt niet alleen dat ze veel beter in haar vel zit, maar ook dat haar relatie met haar man beter loopt. Ze herkent haar patroon en kan zichzelf veel makkelijker ‘bijsturen’.

Gezonde levensstijl

Sporten is essentieel in een betere en gezondere levensstijl. Een gezond lijf kan meer verdragen. Maar vergeet ook de geest niet: ‘Waarom doe ik wat ik doe? Hoe herken ik mijn patroon en bovenal, hoe doorbreek ik het?’ Lichaam en geest: ze verdienen dezelfde sportieve aanpak!

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i