Beweeg stress eruit!

Gepost in Fitness / Mindfulness / Yoga
Geplaatst op zaterdag, 22 oktober 2022 om 00:00:00

Te veel stress is een probleem in deze huidige maatschappij. We hebben tegenwoordig veel meer indrukken te verwerken en inmiddels is dit nog erger geworden.

Tijdens stress reageert het lichaam volgens een oud patroon, alsof we in levensgevaar zijn en we moeten vechten of vluchten.

Bij stress komen stress hormonen vrij waardoor je hart sneller gaat pompen, de ademhaling sneller en oppervlakkiger wordt en het immuunsysteem tijdelijk wordt onderdrukt. Dit zorgt ervoor dat je lichaam meer zuurstof kan vrijmaken om te vechten of te vluchten.

Bewegen tegen stress

De beste manier om de stressreactie van ons lichaam weer te laten afnemen is bewegen.
Tijdens beweging gebruik je energie en kun je de tijdelijk vrijgemaakte energie opgebruiken.

Om het lichaam weer te laten herstellen van de stressreactie komt er cortisol vrij. Cortisol werkt op de vetstofwisseling, spijsvertering, slaapritme en is ontstekingsremmend. Cortisol onderdrukt het immuunsysteem en kan wanneer deze in regelmaat aanwezig is gevolgen hebben voor de gezondheid.

Eetbuien door stress

Bij stress ontstaat de neiging om meer te gaan eten en dan vooral van snelle energieleveranciers zoals suikers, waardoor prikkelbaarheid en eetbuien worden veroorzaakt. Behalve eten ontstaat er bij stress de neiging naar cafeïne, alcohol en roken wat extra belasting geeft op de spijsvertering, stofwisseling en lever.

Zo wordt een lichaam dat al onder spanning staat nog meer gespannen.

Beweeg stress uit het lichaam en eet puur voedsel. Maak een gezonde keuze voor je lichaam, vooral in ongezonde tijden.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i