De orgaanklok: volg het ritme van jouw organen en blijf gezond

Gepost in Voeding
Geplaatst op zaterdag, 27 april 2024 om 12:57:18

Ons lichaam werkt volgens een energetische klok, de Chinezen noemen dit de orgaanklok. Een klok die bepalend is voor je gezondheid, humeur en energieniveau gedurende de dag.

Volgens de Chinese geneeskunde bestaat er geen twijfel dat onze organen op verschillende momenten van de dag actiever dan op andere momenten. Ontdek wanneer je organen het meest actief zijn en wat dat betekent voor je energie en emoties op dat moment van de dag.

Hieronder vind je een overzicht van de 12 orgaansystemen en de tijden waarop deze het meest actief zijn. Leer meer over je energie en emoties, maak jezelf bewuster over jou lichaam.

11.00 uur tot 13.00 uur – Hart

In de orgaanklok staat het hart centraal om 12.00 in de middag wanneer de zon het hoogste punt bereikt. Aan het einde van de ochtend functioneert je hart optimaal, waardoor je concentratievermogen daalt. Volgens de orgaanklok is dit een goede tijd om contacten te leggen en licht te lunchen.

13.00 uur tot 15.00 uur – Dunne darm

Je dunne darm zet je voeding om in de opbouw van je lijf. Blijf dus niet achter je bureau zitten op dit tijdstip, maar kom in beweging. Maak een wandeling, ruim je huis op of ga sporten en benut deze actieve periode van de dag optimaal. Onzekerheid zorgt ervoor dat je dunne darm uit balans raakt. Je voelt je dan futloos en hebt juist geen zin om te bewegen. Doe het toch, want je zult merken dat het direct effect heeft.

15.00 uur tot 17.00 uur – Blaas

Heb je last van een middag dip? Vaak is dit een teken dat je niet voldoende hebt gedronken. Neem even een momentje voor jezelf met een glas water of een warme kop thee. Dit is namelijk ook het moment waarop je je aan de kleinste dingen irriteert. Als het mogelijk is, stop dan even met waar je mee bezig bent en creëer een rustmoment.

17.00 uur tot 19.00 uur – Nieren

Aan het begin van de avond gaan je nieren actief aan de slag met het filteren van je bloed. Dat vergt energie en daarom is het verstandig om tussen 17:00 en 19:00 uur te eten. Je nieren horen bij de emotie angst, dus raak je gestrest of bang aan het einde van de dag, neem de tijd om na te gaan wat de oorzaak ervan is. Ook last van je onderrug kan opspelen op dit uur van de dag. Plan je avonden zo rustig mogelijk in als je tijdens die uren onrust ervaart.

19.00 uur tot 21.00 uur – Bloedsomloop

Belangrijke stoffen worden door het lichaam verspreid tijdens de actieve uren van de bloedsomloop. Mediteren, een boek lezen of film kijken zijn de activiteiten die dat proces het meest stimuleren. Probeer niet te actief in de weer te gaan en bij voorkeur ook geen grote maaltijd te nuttigen binnen deze uren. Onderdrukte emoties kunnen bovenkomen, fijn als daar ruimte voor is.

21.00 uur tot 23.00 uur – Verwarmer

De verwarmer reguleert de temperatuur, stofwisseling, bloedvorming en energie in het lichaam. Het is geen orgaan, maar staat voor een samenwerking tussen organen die voor het evenwicht in je lijf zorgen. Sommige organen functioneren sterker dan andere en de verwarmer zorgt voor een energiebalans. Voel je je hopeloos en verdrietig op dit tijdstip? Dan heeft je lichaam er moeite mee het evenwicht te herstellen. Neem rust, let op je voeding en probeer goed aan te voelen waar je behoefte aan hebt.

23.00 uur tot 01.00 uur – Galblaas

De galblaas is onderdeel van het spijsverteringsproces en helpt de dunne darm met het afbreken van vetten die door voeding het lichaam binnenkomen. Mentaal is de galblaas verbonden met het maken van keuzes. Vanaf 23:00 uur laad je in je slaap zelfvertrouwen en het vermogen om keuzes te maken op. Belangrijk dus om in elk geval een paar keer per week bijtijds naar bed te gaan.

01.00 uur tot 03.00 uur – Lever

Onrustig aan het begin van de nacht? Dan vraagt je lever om aandacht. Dit orgaan dat samenhangt met de emotie boosheid, ontdoet je lichaam van gifstoffen en is het meest actief aan het begin van de nacht. Als je tijdens leveruren wakker wordt of onrustig droomt, geeft dat aan dat er onverwerkte boosheid in je aanwezig is.

03.00 tot 05.00 uur – Longen

In de tweede helft van de nacht zijn je longen actief. Het fijnst is om je lichaam dit proces in de stilte van je slaap te laten ervaren. Word je wel eens wakker rond dit tijdstip met een somber gevoel? Dat kan goed, want de longen horen bij de emotie verdriet. Heb je last van pijnlijke longen? Dan kan het zijn dat je kampt met emoties die je nog niet hebt verwerkt.

05.00 tot 07.00 uur – Dikke darm

De vroege ochtend is het moment van de dikke darm. Sta je wel eens in deze tijd op, dan kan het zijn dat je daar buikpijn van krijgt. Meteen naar de wc moeten als je om deze tijd wakker wordt, hangt ook samen met de activiteit van de dikke darm. Dit orgaan staat voor loslaten. Stagneert je stoelgang? Dan houd je mentaal iets vast.

07.00 tot 09.00 uur – Maag

’s Ochtends is je maag het actiefst, daarom is stevig ontbijten zo belangrijk. Maar juist door de activiteit van eerst je dikke darm en daarna je maag in de ochtend kun je je ook misselijk of vol voelen. Je maag hoort dan ook bij de emotie walging. Probeer toch te eten om deze organen te helpen de balans te herstellen. Begin bijvoorbeeld met wat fruit en bouw het langzaam op. Kijk uit met koffie vóór 9 uur, want daar wordt je maag niet zo blij van.

09.00 uur tot 11.00 uur – Milt

De milt en de alvleesklier gaan na je ontbijt aan het werk. Zij zorgen ervoor dat voedingsstoffen door het lichaam worden opgenomen. Een productief moment dus, zowel fysiek als mentaal. Een sportles om deze tijd of een berg werk verzetten, bezorgen je een goed gevoel. Ook is het de geschikte tijd om nieuwe kennis te vergaren. Niet ontbeten of een beetje ziek? Dan kun je je op dit tijdstip zorgelijk en onzeker voelen. Ga even naar buiten of volg een yogales om deze onrust weg te nemen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i