Spierknopen

Gepost in Fitness
Geplaatst op vrijdag, 26 april 2024 om 20:52:46

Een spierknoop is niets meer dan een zeer lokale verkramping, dus echt in de spiervezels in plaats van in je hele spier. Hierdoor ontstaat een verdikking die slecht doorbloed is, waardoor afvalstoffen zich ophopen en vervolgens samenkleven.

Meestal ontstaan spierknopen door overbelasting van je spieren. Dat kan een plotselinge overbelasting zijn, maar ook een chronische. Denk hierbij aan een verkeerde beweging, verkeerde houding, langdurig achter een een computer werken, stress of een sportblessure.

Om te voorkomen dat je een knoop in je spier krijgt, is het belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen. Dat begint natuurlijk bij gezonde voeding. Laat alcohol, suiker- en cafeïnehoudende dranken en fastfood zo veel mogelijk staan, omdat deze voedingsmiddelen allemaal tot uitdroging kunnen leiden. Water drinken is van groot belang voor een goede werking van je spieren. Wanneer je spiercellen te weinig vocht bevatten, zal je eerder last van spierkrampen en spierknopen krijgen.

Je spieren zijn ontworpen om regelmatig te activeren. Doe je dat niet, dan is dat vragen om spierknopen. Ook je leefstijl heeft invloed. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en doe ontspanningsoefeningen wanneer je gestrest bent. Massages kunnen helpen om je spieren gezond te houden.

Heb je toch een spierknoop te pakken? Drink dan genoeg water, ga op tijd naar bed en rek de spier met de knoop een paar keer per dag op. Ook een massage kan voor veel verlichting zorgen.

Zorg voor genoeg lichaamsbeweging. Maak geregeld een wandeling of doe yoga. Je spieren zullen je dankbaar zijn.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i