Core training meer dan een begrip

Gepost in Fitness
Geplaatst op vrijdag, 11 juni 2021 om 00:00:00

Alle bewegingen beginnen vanuit de romp van je lichaam. Daarmee is core training de afgelopen jaren een populair begrip geworden. Het doel van core training is om de diepe en oppervlakkige spieren sterker te maken die de romp stabiliseren en bewegen. Een zwakke core is een fundamenteel probleem waardoor men inefficiënt beweegt wat kan leiden tot blessures. 

Wanneer de spieren in de “core” sterk zijn (bijvoorbeeld de rechte buikspieren) en het stabiliserende systeem zwak, dan kunnen krachten niet goed gebruikt worden wat kan leiden tot compensatie. Wanneer je sterke buikspieren hebt maar zwakke stabiliserende spieren kan dit onnodige beweging geven in de wervelkolom wat de belasting op de onderrug zal verhogen en lage rugpijn kan veroorzaken.

Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met chronische lage rugpijn een verminderde activatie hebben van de stabiliserende spieren. Mensen met chronische lage rugpijn hebben vaak ook verzwakte rugspieren, wat een risicofactor is voor het ontwikkelen van lage rugklachten. Vele onderzoeken ondersteunen dat core training een positief effect heeft bij lage rugpijn. Daarnaast blijkt dat core training van de specifieke stabiliserende spieren betere resultaten geeft dan andere op zichzelf staande manuele therapieën. Zelfs bij verrekkingen in de hamstrings, renners knie en lage rugpijn helpt core training om te zorgen dat de pijn minder wordt en de functie weer verbeterd.

© 2022 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i