Bewegen om achteruitgang te vertragen

Gepost in Fitness
Geplaatst op zondag, 13 mei 1612 om 00:00:00

Wat kun je doen om het ouder worden tegen te gaan? Kun je ook voorkomen dat je straks op oudere leeftijd te slap bent om een jampotje open te draaien?

We hebben maar liefst 640 spieren in ons lijf. Een spier is eigenlijk weefsel dat bestaat uit cellen die kunnen samentrekken en ontspannen. Spieren hechten aan onze botten, waardoor beweging mogelijk is. Spieren worden daarom ook wel aangeduid met spierweefsel. Als we staan en praten dan gebruiken we al meer dan 60 spieren. Maar spieren zijn meer dan alleen maar weefsel dat zorgt voor bewegen. Spieren verbruiken energie en produceren als we ze bewegen ook stoffen die weer een positieve invloed hebben op onze gezondheid, welke herstellend en ontstekingsremmend werken en zelfs kankercellen doden.

Bewegen en spiertraining is niet alleen belangrijk om fit te blijven. Als we 8 dagen in het ziekenhuis komen te liggen, verliezen we maar liefst 15% spiermassa, stel je maar eens voor wat er gedurende de lockdowns aan het gebeuren is. Het verliezen van spiermassa begint al op ons 25e levensjaar. Per jaar verliezen we 1% spiermassa en 3% spierkracht. Inactiviteit versnelt dit proces.

Tijdens het ouder worden veranderd ook de verhouding van ons lichaamsvet en spierweefsel. Naarmate we ouder worden neemt de spiermassa af en de vetmassa toe.

Het belang van bewegen en spiertraining wordt steeds belangrijker wanneer je ouder wordt. In de eerste 25 jaar van ons leven hebben we er geen last van, maar tussen de 25 en de 50 jaar verliezen we ongemerkt al spiermassa. Alles wat we in die periode doen om onze spiermassa te behouden en veel te bewegen zorgt ervoor dat we er boven de 50 jaar minder last van gaan hebben. Boven de 50/60 jaar versnelt de achteruitgang, dus zou het goed zijn de hoeveelheid beweging en spiertraining, maar ook de balans meer te trainen. Het advies is elke dag te bewegen en 2 keer per week of meer, spier- en balanstraining te doen.

Om niet helemaal verzwakt uit deze lockdowns te komen is het dus sterk aan te bevelen om 2 a 3 keer per week oefeningen te blijven doen, waarbij de grote spiergroepen flink belast worden.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i