Adem voor meer kracht

Gepost in Fitness
Geplaatst op dinsdag, 23 april 2024 om 17:46:34

Een goede ademhaling tijdens je workout maakt je sterker, geeft je een betere stabiliteit en vermindert de kans op blessures.

Een juiste ademhaling is tijdens krachtraining dus heel belangrijk. Vooral bij het gebruik van zware gewichten. Hoe meer gewicht, des te belangrijker word je ademhaling.

Het hart werkt samen met bloedvaten die zorgen dat alle organen worden voorzien van zuurstof en belangrijke voedingsstoffen. Bij inspanning hebben spieren extra zuurstof en voedingsstoffen nodig. Door in te ademen krijgt je lichaam zuurstof binnen via de longen, wanneer je inspanning levert gaat je hart dus sneller kloppen. Door harder te gaan kloppen, zorgt het hart ervoor dat de spieren voldoende zuurstof en voedingsstoffen krijgen waardoor je een oefening langer volhoudt. Bij een verkeerde ademhaling komt er dus minder zuurstof in het lichaam en wordt je sneller moe.

Adem in op de momenten dat je de minste hoeveelheid kracht hoeft te leveren en adem uit op het zwaarste moment.
Wanneer je met zware gewichten traint is het belangrijk, voor je de oefening start in te ademen. Om deze vervolgens vast te houden, zodat je kunt stabiliseren in de oefening. En wanneer je de kracht moet leveren adem je uit via je mond, dit maakt het makkelijker om je spieren beter aan te spannen en te stabiliseren.

Wanneer je buiten adem raakt tijdens of na je workout, is een teken dat je lichaam zuurstof nodig heeft om meer energie te kunnen leveren. Tussen je workouts door is het belangrijk om via je neus diep in naar je buik te ademen. Deze ademhalingstechniek zorgt ervoor dat je meer zuurstof in je longen en spieren krijgt, waardoor je bij de volgende oefening meer kracht kunt geven.

Het zou ideaal zijn als je inademt via je neus en uitademt via je mond. Doordat je via de neus inademt, wordt de lucht gefilterd door je neushaartjes en op de juiste temperatuur gebracht. Uitademen door de mond geeft je meer kracht, doordat je sneller en krachtiger de lucht kunt uitblazen en daarbij je buik kunt aanspannen.

Je presteert het beste als je rustig ademt. Adem diep in door je neus, houd dit even vast, en adem dan rustig uit door je mond. Als het je moeite kost om je ademhaling tijdens je workout onder controle te houden, verlaag dan je tempo.

Neem de tijd voor je ademhaling en probeer te bewegen met je adem.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i