Adem in door je neus!

Geplaatst op vrijdag, 19 april 2024 om 22:42:48

De neusademhaling heeft een positieve invloed op je lichaamshouding, je gemoedstoestand en je bloeddruk. De neus filtert fijnstof, bacteriën en virussen uit de ingeademde lucht.

Onze ademhaling wordt automatisch langzamer en rustiger wanneer we door onze neus ademen waardoor je lichaam zich meer gaat ontspannen.

Door mondademhaling neem je minder zuurstof op, verlies je meer vocht en vergroot je zelfs de kans op blessures. We stimuleren de borstademhaling als we door onze mond ademen en dat leidt automatisch tot een stressreactie.

Door de neus ademen zijn veel mensen verleerd, door een gestresste leefstijl en door teveel verzurend voedsel te eten, het lichaam gaat dan de verzuring compenseren met een snellere, diepere ademhaling.

Als je je neus langere tijd niet gebruikt omdat je een mondademhaling hebt ontwikkeld, dan slipt je neus dicht. Net als spieren die hun kracht verliezen als je ze een tijd niet gebruikt.

Mondademhaling kan leiden tot een vieze adem en tot een minder gezond gebit, zoals gaatjes en ontstoken tandvlees.

Doordat de meeste mensen al hun hele leven veel door de mond ademhalen lijkt sporten of slapen met neusademhaling moeilijk. Maar ons lichaam weet exact hoe het ons van voldoende zuurstof moet voorzien tijdens een inspanning.

Door heel bewust door je neus adem te halen filter je niet alleen de lucht, maar warm je de lucht ook op en krijg je automatisch de juiste hoeveelheid zuurstof binnen.

Neusademhaling ondersteunt je immuunsysteem door een betere balans tussen koolstofdioxide en zuurstof in je cellen.

Mensen die door hun neus ademhalen krijgen ongeveer meer zuurstof binnen dan mensen die door hun mond ademhalen.

Hoe meer je tijdens het trainen door je neus kunt ademen, hoe beter. Op momenten van maximale inspanning is het normaal om ook door de mond te ademen, maar net als in een Formule 1 auto kun je de turbo beter niet de hele tijd aan zetten. Mondademhaling verstoort uiteindelijk de balans tussen het zuurstof wat je inademt en kooldioxide die je uitademt.

Hoe meer je dagelijks je neusademhaling oefent, des te gemakkelijker het is om hiervan tijdens je training te profiteren. Als je in rust slecht ademt, zul je tijdens het sporten ook slecht ademen.

© 2024 Shanna Janssen

Webdesign & Realisatie: 6i